Hoe Grensoverschrijvend ons leven veranderde

Emiel:

“Grensoverschrijvend ontstond toen ik een journalistiek artikel schreef. Ik researchte wat via LexisNexis en Google, interviewde enkele mensen via Skype en stuurde het artikel daarna op aan de redactie via e-mail. Voor het hele artikel, zo besefte ik, was ik mijn kantoor niet uitgekomen. Ik vroeg mezelf af: als locatie-onafhankelijk werken mogelijk is, waarom doe ik dit werk dan eigenlijk niet vanuit een Thaise strandhut? Internet is er immers overal, terwijl het leven in dat soort landen veel goedkoper is dan in Nederland.”

Renée:

“Ik was meteen enthousiast over dit idee. Al een paar keer heb ik een reis van een paar maanden gemaakt, maar ik droomde er altijd van nog eens écht lang weg te gaan. Hoewel ik werkte als redacteur en verslaggever bij BNR Nieuwsradio, zag ik volop mogelijkheden om te werken op afstand.”

Emiel:

“Vanaf toen zijn we plannen gaan smeden. Al snel werd een hoop duidelijk. Een jaar wilden we weg, naar vier verschillende landen, verspreid over Latijns-Amerika, Afrika en Azië. De landen moesten tot onze verbeelding spreken, goedkoop zijn en veilig genoeg. Na een hoop googelen, rondvragen en fantaseren, besloten we: we gaan naar Colombia, Nicaragua, Rwanda en Thailand.”

Renée:

“Sinds 2016 zijn we dus een soort digitale nomaden. Dat zijn mensen die rondreizen en locatie-onafhankelijk werken dankzij internet. Dat lijkt een super vernieuwend idee. Maar toen we wat gingen googelen, kwamen we erachter dat er mensen zijn die dit al sinds halverwege de jaren 00 doen.”

Emiel:

“Je kunt ze zien als een soort 21e-eeuwse bedoeïenen. Een bedoeïen overnacht in zijn tent, terwijl een digitale nomade slaapt in hostels, appartementjes of een enkele strandhut. Geiten, schapen en kamelen zijn de melkkoe van een woestijnnomade; een digitale nomade heeft zijn laptop met internet. En waar de hele woestijn de werkvloer is van bedoeïenen, gebruiken digitale nomaden de hele wereld als kantoor.”

Renée:

“Media smullen de laatste tijd van dit concept. Om de haverklap zie je digitale nomaden hun verhaal doen in de krantenkolommen, of hoor je ze in de ether over hun avonturen vertellen.”

Emiel:

Wij zwerven niet constant rond, maar kiezen ervoor om langere tijd op dezelfde plek te blijven. Appartementje huren voor een paar maanden, kantoor zoeken en werken maar. Veel mensen spreken over onze ‘wereldreis’, maar wij zien het echt als wonen en werken in het buitenland. Zeg maar Het Nieuwe Werken, maar dan als zelfstandige en vanuit de andere kant van de wereld.”

Renée:

“Enerzijds doen we journalistiek werk. In de landen die we bezoeken liggen de journalistieke verhalen vaak gewoon op straat! Daardoor kunnen we geregeld mooie verhalen maken voor kranten, tijdschriften en radiozenders. Zo hebben we bijvoorbeeld gepubliceerd in het AD, Nieuwe Revu, Happinez en De Standaard en op BNR en Radio 1.”

Emiel:

“Naast journalistieke verhalen, maken we ook andere content. Denk aan webteksten, blogs en content marketing-verhalen voor bedrijven zoals bol.com, telecomprovider Simyo en digital agency Dept. Onze slogan ‘Content in en uit ieder continent’ zegt het al: we willen zoveel mogelijk content schrijven vanuit ieder continent, dat maakt ons content.”

Renée:

“En content, dat zijn we! Zo tevreden zelfs, dat we hebben besloten door te gaan met locatie-onafhankelijk werken vanuit het buitenland. Het voorjaar van 2017 brachten we door in Albanië en Servië. En sinds het najaar van 2017 reizen we door Azië.”

Emiel:

“Yes, we zijn content als koningen!”