Hello goodbye op de begraafplaats

Momenteel zijn er twee Grensoverschrijvers: Emiel van Dongen (1984) en Renée van Heteren (1985). Beide geboren en getogen in Brabant, maar pas volwassen geworden in Amsterdam. Het was niet tijdens de master Journalistiek aan de UvA dat we elkaar ontmoetten, noch in één van de levendige straten van De Baarsjes. Nee, het was tijdens een obscuur Limburgs technofestival in een klooster in de rij voor de douche. Toen snel na de eerste kennismaking bleek dat wij allebei, los van elkaar, hetzelfde tv-format hadden bedacht (‘Hello goodbye op de begraafplaats’), sloeg de vonk onherroepelijk over.

Winston en Albert

Als team zijn we een soort Winston en Albert. Renée is meer van het bellen, afstappen op mensen, vragen stellen en contacten leggen, terwijl Emiel zich wat meer richt op de research, het ordenen van de input en de grote lijnen. Is het eindproduct audio? Dan doet Renée de uiteindelijke fabricage. Voorheen deed Emiel al het schrijfwerk, maar on the road heeft Renée zich gaandeweg ontwikkeld tot een volwaardige tekstschrijver. Wie dan Winston is en wie Albert? En waarom we nou juist een soort Winston en Albert zijn? Dat zoeken we momenteel nog uit.

Buitenlanddrang

De Grensoverschrijvers delen naast hun geboorteprovincie en journalistieke achtergrond ook een buitenlanddrang. Sinds het begin van hun avontuur werkten de twee al vanuit Colombia, Nicaragua, Rwanda, Uganda, Thailand, Albanië, Servië, Vietnam, Indonesië en Zuid-Korea. In de landen waar ze neerstrijken, wonen ze een maand of twee, drie – misschien vier. Appartementje huren, co-working space zoeken en dan iedere dag van 9 tot 5 naar kantoor. Maar dan niet 9-tot-5-stijl.

(Journalistieke) content is king

Op journalistiek vlak focussen de Grensoverschrijvers op verhalen die ze op het spoor komen in de buitenlanden. Inmiddels zijn Emiel en Renée zich meer en meer gaan toeleggen op het schrijven van online content, zoals voor bol.com en telecomprovider Simyo en voor klanten van digital agency Dept.

Renée in twee alinea’s

Renée zette haar eerste stappen op de journalistieke ladder op het moment dat zakenbank Lehman Brothers omviel. Een nachtmerrie voor de bancaire sector, een droommoment voor Renée. Na stages en banen als televisieredacteur bij EenVandaag, RTL Nieuws en AT5 begon ze in 2011 bij BNR Nieuwsradio. Daar leerde zij alle kneepjes van het radiovak. Ze deed de redactie van nieuws- en achtergrondprogramma’s, schoof vaak aan in de studio en deed met enige regelmaat de regie van live-uitzendingen.

Maar ze mocht er ook haar droom waarmaken: het verslaggeversvak onder de knie krijgen. De vluchtelingencrisis in Calais, demonstrerende studenten bij het Maagdenhuis en de Valkenburgse zedenzaak: Renée was erbij. Al snel ontwikkelde ze zich tot een gedegen, allround verslaggever. Renée is energiek, sociaal en enthousiast.

Renée aan het werk op het dak in Medellín, Colombia

Emiel in anderhalve alinea

Emiel ‘erfde’ een bijbaantje bij een universiteitskrant van zijn zus en rolde zo stomtoevallig de journalistiek in. Na stages bij dagblad De Pers († 2012) en de Volkskrant en een master journalistiek, koos hij voor een bestaan als freelance schrijvend journalist. Voor ’s lands regionale dagbladen was hij correspondent Amsterdam, voor bladen, kranten en websites als Trouw, het Advocatenblad, Nieuwe Revu, De Telegraaf, Ouders van Nu, Vice en Zin maakte hij op losse basis verhalen.

In de loop der jaren is Emiel meer en meer tekstschrijfopdrachten gaan doen, vooral op het gebied van contentmarketing.

Emiel aan het werk op het dak in Medellín, Colombia

Nog niet genoeg?

Wil je nóg meer over Emiel en Renée weten?! Klik dan op hun namen!