De digitale nomaden gemeenschap

Naast de Colombiaanse samenleving, waar wij zo snel mogelijk deel van willen uitmaken, leven Emiel en ik hier in ook nog in een ander parallel universum: die van de Digitale Nomaden! En dat is een wereld met zijn eigen taal (voornamelijk Engels, by the way), mores en eigenaardigheden, ontdekten wij al snel.

Hedendaagse bedoeïenen

In Nederland deed de term digitale nomade nog niet bij iedereen een belletje rinkelen wanneer wij vertelden over ons plan. Het fenomeen, dat zo vanaf het begin van deze eeuw in opmars is, duikt met enige regelmaat op in de media, maar is nog niet doorgebroken als gespreksonderwerp aan iedere Nederlandse keukentafel. Daarom voor de zekerheid nog even kort: een digitale nomade is iemand die voor zijn werk niet afhankelijk is van locatie en die technologie gebruikt om zijn klussen uit te voeren. Hij of zij reist de wereld over en kiest daarbij voornamelijk voor landen met lagere levenskosten.

Niemand weet hoeveel digitale nomaden er op dit moment over de wereld zwerven, maar op het internet wemelt het in ieder geval van blogs en websites door en over de hedendaagse bedoeïenen. Ik maak daaruit op dat we met velen zijn. Azië is een populaire bestemming, vanwege de lage kosten voor levensonderhoud en de alomtegenwoordigheid van internet. Maar Oost-Europa en Zuid-Amerika doen inmiddels bijna net zo hard mee.

DSCN7690

Check die technologie op onze vloer.

Antropologie

In Medellín is het dan ook vrij eenvoudig om in contact te komen met andere digital nomads. Ondanks mijn onafgemaakte studie antropologie (een bachelor telt niet), kruipt mijn antropologenbloed waar het niet gaan kan. Een rondgang langs verschillende digitale nomade hotspots leverde een bonte verzameling mensen op, waaruit ik een aantal archetypen heb kunnen destilleren. Op basis van mijn veldwerk publiceer ik hier mijn mini-ethnografie der digtale nomadie.

De Moeder de Gans-nomaden

Op onze eerste dag schreven Emiel en ik een vrolijke oproep in de Facebook-groep Digital Nomads Medellín. Zo kwamen we in contact met Shaun, de beheerder van de groep. Een sympathieke Brit die websites bouwt. Hij doet dat samen met de minstens zo sympathieke  Groninger Herman. Zij werken samen vanuit co-workingspace Ondas, maar daarover later meer. Herman belandde na een reis door de liefde in Colombia. Hoewel zij geen digitale nomaden (meer) zijn, vormen ze wel een vraagbaak voor newbies zoals wij. En op elke domme vraag geven ze geduldig antwoord. Zij zijn onze Moeder de Gans-nomaden.

DSCN7677

Shaun, Herman en Camille (waarover zo meer) aan het werk in Ondas.

De nomadische New Kids on de the Block

In de hippe en dure wijk El Poblado spraken we onlangs af met een stelletje uit Estland, Enelin en Kristo. Hij runt een succesvolle startup en zij is freelance marketeer. Kristo heeft in Silicon Valley deelgenomen aan een startup accelerator (klik hier als je denkt: startup WTF?!) en de compagnons met wie hij zijn bedrijf opzet, werken ook nomadisch. Alles duidt erop dat zij daadwerkelijk GELD verdienen. Toen we ze voor het eerst ontmoetten, kwamen ze net van de couples massage, ze hebben een privéleraar Spaans en ze wonen dus in El Poblado. Omdat dit duo jong, knap én succesvol is, doop ik hen de nomadische New Kids on the Block, en zij staan heel wat treden hoger dan wij in de nomadensamenleving.

De net-niet-nomade

Een week later dronken we tijdens een Meet Up bier met Matt uit Canada. Matt vond zijn marketingbaan in Canada een beetje saai worden en stelde aan zijn baas voor: zal ik hetzelfde werk voor ons bedrijf gaan doen, maar dan vanuit de Kaaiman-eilanden en Colombia? Dat mocht! Matt is nu eigenlijk een halve nomade (of net-niet nomade) omdat hij voor één baas werkt en na vier maanden sowieso terugkeert naar Vancouver. Vrij meta trouwens, zijn baan: hij doet de marketing voor een bedrijf dat marketingsoftware verkoopt aan marketingbedrijven.

In mijn persoonlijk nomaden- hiërarchie staan wij boven Matt staan, omdat wij freelance zijn en een heel jaar wegblijven.

De veteraan-nomade

Hee, maar dat digitale leven is niet allemaal bier en sociale media, er moet ook gewerkt worden. Dat doen wij dus in co-working space, voor digitale nomaden hun natuurlijke habitat. Zo’n co-working space is een plek waar je een bepaald bedrag per dag, week of maand betaalt om te kunnen werken. In ons lievelingskantoor Ondas kwamen we snel in contact met Camille.

Deze Française reist al zo’n drie jaar de wereld rond en zij verdient haar geld met het corrigeren van Engelse teksten die zijn geschreven door onderzoekers van twee Koreaanse universiteiten (over niches gesproken!). Daarnaast is ze travelblogger en fanatiek Instagrammer. Een echte digitale nomade veteraan dus. Ze geeft ons trouwens ook nog eens gratis een inkijkje in het soms vileine wereldje van reisbloggers, maar dat is natuurlijk off the record. Ook zij behoort in mijn ogen tot een soort hogere klasse van digitale nomaden, door de werkzaamheden maar ook door de lengte van haar reis.

De SEO-schrijver tegen wil en dank

Iemand die ook elke dag aanschuift in Ondas om zijn centen bij elkaar te tikken is Wouter. Hij is een digitale nomade waar wij ons goed mee kunnen identificeren. Wij verdienen ons geld voor een groot deel met het researchen en beschrijven van wasmachines. Wouter verdiept zich elke dag in de kinderkleren en stomerijen (om daar vervolgens SEO-teksten over te schrijven). Heel fijn dat we met hem grappen kunnen maken over onze werkzaamheden. Hij reist al jaren de wereld over dankzij zijn schrijfwerk, maar wil zichzelf geen tesktschrijver noemen. Hij is dus SEO-auteur tegen wil en dank.

De anonieme nomade

De anonieme nomade

Resumé con Renée

In Medellín blijkt de gemeenschap van digitale nomaden een vriendelijke te zijn, waarin je niet snel verlegen zit om een praatje. De nomaden leven vreedzaam met elkaar samen en accepteren elkaars verschillen, tekortkomingen of juist jaloersmakende eigenschappen.

In onze volgende twee bestemmingen (Nicaragua en Rwanda) is het aantal digitale nomaden stukken kleiner, terwijl de cafeetjes in onze laatste bestemming (Thailand, en dan met name Chiang Mai) juist uitpuilen van de locatie onafhankelijk werkenden. We zijn nu al nieuwsgierig wat dat doet met de gemeenschapszin in deze internationale vergaarbak van avonturiers!