Zomaar een jaartje naar het buitenland (of: de buitenlanden) verkassen, dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. Helemaal als je rare dingen gaat doen, zoals werken voor Nederlandse opdrachtgevers. Of je huis een jaartje onderverhuren. Maar het is te doen! Wij krijgen veel vragen over hoe we ons plan hebben aangepakt, dus om die mensen tegemoet te komen:

DE GRENSOVERSCHRIJVEND EMIGRATIECHECKLIST (Ook wel de GEC genoemd in huize Van Dongen-Van Heteren):

 1. De knoop doorhakken.

Daar begint in principe ieder plan mee natuurlijk. Na lang overleggen en dubben zeiden we ineens: we doen het! En daarmee begint deze checklist nu eigenlijk pas echt. Check!

 1. Een concept bedenken.

Een jaar weg als digitale nomaden, dat stond direct vast. Maar hoe we dat precies invulling zouden geven, daar hebben we het eigenlijk het hele jaar nog over gehad. Vooral journalistieke klussen proberen binnen te halen, of juist commerciële tekstschrijfklussen? Veel werken of juist weinig? We zijn er nog steeds niet helemaal uit, dus: half check!

 1. Bestemmingen bepalen.

Aanvankelijk wilden we naar Afrika, Azië en Midden- of Zuid-Amerika, om dan in elk continent in één land vier maanden te verblijven. We hebben een wereldkaart opgehangen, zijn ons wezenloos gaan googelen en hebben bereisde vrienden om advies gevraagd. Omdat we niet konden kiezen tussen Colombia en Nicaragua gaan we maar naar allebei. En doen we dus vier landen aan, in drie werelddelen. Check!

 1. Checklisten maken.

Zaken om te regelen, instanties om te informeren, spullen om te kopen, opdrachtgevers om te benaderen. Lijstjes, lijstjes en lijstjes hebben wij gemaakt dit jaar. Die lijstjes staan allemaal opgeslagen in onze gedeelde Dropbox. Check!

 1. Een naam kiezen.

Op de fiets, in de douche of als je uit het raam zit te staren. Dan vallen je vaak ineens de beste ideeën in. Zo zijn wij tot de naam ‘Grensoverschrijvend’ gekomen. Steeds als één van ons een goede naam bedacht voor ons avontuur, zette hij of zij het in de namenlijst in de Dropbox. En op een dag was daar ineens ‘Grensoverschrijvend’. <credits voor Renée, EvD> Check!

 1. Je familie en vrienden inlichten.

“Wij gaan een jaartje naar het buitenland. Nou ja, eigenlijk naar vier landen.” Dit zinnetje werd bijna onze lijfspreuk, zo vaak spraken we het uit het afgelopen jaar. Het was leuk om familie en vrienden te vertellen wat we gaan doen, al staat niet iedereen te springen van enthousiasme bij het idee dat we er een jaar tussenuit knijpen. Ouders: not amused. Vrienden: vinden het te gek. Check!

Bier en cadeau’s op laatste werkdag

 1. Je werk op de hoogte stellen (en je baan opzeggen).

Dit is natuurlijk een van de leukste onderdelen van de checklist. Tip van Renée: doe het niet te vroeg. Renée vertelde in juli al dat ze in december op het vliegtuig zou stappen. Daarna werd haar elke dag gevraagd waarom ze eigenlijk nog was. Maar in ieder geval: Check!

 1. De taal leren.

Je ziet het keer op keer bij ‘Ik vertrek’: mensen die de schepen achter zich verbranden om in een ander land een nieuw bestaan op te bouwen, zonder ook maar een woord buiten de deur te spreken. Dat zou ons niet overkomen! We hebben fanatiek meegedaan aan een cursus Spaans en daarna nog een tijdlang thuis doorgestudeerd. De laatste weken was het echter zo druk, dat we nauwelijks hebben kunnen oefenen. Daarom bij dit punt: half check.

DSC_1084

Ons eerste diploma Spaans!

 1. Een website maken.

Waar ben je heden ten dage nog als freelancer zonder website? Nergens, om precies te zijn. Daarom hebben we eerst onze eigen websites een opfrisbeurt gegeven en zijn daarna aan de slag gegaan met Grensoverschrijvend.com. Door alle drukte van de laatste weken zijn wel helaas minder ver gekomen dan gehoopt. Daarom ook hier: half check.

 1. Inlezen over de landen.

Bij vakanties mislukt het keer op keer om echt goed voorbereid en ingelezen op pad te gaan. Maar zo’n emigratie is toch andere koek. Dus vooral over de eerste twee bestemmingen (Colombia en Nicaragua) hebben we veel met mensen gepraat en er bergen artikelen gelezen. Als appeltje voor de dorst heeft Emiel nog een berg Google Alerts om door te spitten. Check!

 1. Opdrachtgevers zoeken.

Wie wil onze verhalen kopen? Tijdens het inlezen stuitten wij al op tal van interessante onderwerpen die mogelijk geschikt zijn voor Nederlandse media. Daar zijn we dan ook maar meteen de boer op gegaan. Met wisselend succes. We hebben kopjes koffie gedronken, vele emailtjes verstuurd en gaan uiteindelijk toch wel op pad met een klein opdrachtenmapje vol. Vooruit: check!

Een stiekeme selfie bij de Correspondent

Een stiekeme selfie bij de Correspondent

 1. Een verzekering afsluiten.

Ja, dat klinkt zo makkelijk, maar dat is het niet! Omdat wij zo lang weg zijn uit Nederland, staat niet vast of wij wel recht hebben over een zorgverzekering. De instantie die ons lot in handen heeft is de SVB, de Sociale Verzekeringsbank. Die kunnen dus niet in de toekomst kijken, verzekerden ze ons in een brief. Pas op het moment dat wij echt geëmigreerd zijn en ze daar nóg een keer van op de hoogte stellen, kunnen zij een oordeel vellen over onze situatie. Tot die tijd hebben wij een gewone zorgverzekering met werelddekking afgesloten en een expatverzekering voor alle anderen zaken. Halve check dus.

 1. Het huis onderverhuren.

Een huurder vinden was natuurlijk appeltje eitje, voor dit prachtappartement in De Baarsjes. (Wat een geluksvogel is die nicht van Renée!). In Amsterdam kun je je huurhuis gelukkig legaal een jaar onderverhuren. Het enige nadeel van deze constructie is dat de gemeente nu weet dat wij een jaar foetsie zijn. Daarom moesten we ons uitschrijven bij de gemeente en dat levert dan weer extra gedoe op met de zorgverzekering en de Belastingdienst. Maar goed, we lopen nu in ieder geval geen enkel risico en kunnen na dit jaar weer terugkomen op de Jan Eef. Dus: check!

 1. Uitzoeken waar je belasting moet betalen.

Dolgraag wilden we belasting blijven betalen in Nederland. Maar geld in de schatkist van je thuisland storten is dus helemaal geen vanzelfsprekendheid, blijkt uit de onnavolgbare brief van de belastinginspecteur aan wie wij advies hebben gevraagd. Voorzichtige conclusie: omdat we toch alleen voor Nederlandse opdrachtgevers werken en steeds maar een paar maanden in de landen verblijven, betalen wij gewoon belasting in Nederland. Halve check!

 1. Duizend-en-één kleine zaken.

Pasfoto’s bij laten maken, inentingen halen, malaria tabletten regelen, reisbenodigdheden kopen, belangrijke documenten inscannen, je fiets op zolder zetten enz. enz. enz. De lijst van kleine dingetjes lijkt oneindig. Daarom durven we hier géén check bij te zetten. Al lijken we het meeste wel gedaan te hebben.

 1. Een afscheidsfeest geven!

Van 16 uur ’s middags tot 8 uur ’s ochtends hebben wij afscheid genomen van familie en vrienden. Met gerechten uit ieder land dat we gaan bezoeken en veel, heel veel drank. Omdat wij nogal op de centen moeten letten, hebben we iedereen gevraagd zelf alcohol mee te nemen. Het voelde een beetje karig om dat te doen, maar het pakte goed uit. Heel fijn om met de verse herinnering aan een goed feest op pad te gaan. Keiharde check!

 1. Ruimen en inpakken.

Het ruimt in ieder geval lekker op, zo’n emigratie. Zakken vol oude kleren en papieren zijn naar de zak van Max en de papierbak gegaan. Gelukkig hebben wij een ruime zolder om belangrijke spullen op te slaan. Nu zit ons leven in een koffer en twee backpacks. Check!

 1. GAAN!

En dan is het na bijna een jaar hard en minder hard voorbereidingen treffen ineens zo ver: we stappen maandagochtend 28 december in alle vroegte op het vliegtuig naar Colombia! Hopelijk hebben we profijt van al deze voorbereidingen. Maar ongetwijfeld gaat alles anders dan wij nu verwachten. Maar dan hebben wij hier in ieder geval iets om over te bloggen.

Want op deze blog ga je het komende jaar lezen over onze ervaringen als digitale nomaden!

Blij gezichten op het vliegveld

Blij gezichten op het vliegveld