The Queen of Katwe is ongetwijfeld een van onze meest inspirerende en bevredigende producties uit 2016. Een wonderlijk verhaal, over hoe één meisje zich de armoede uit schaakt en een schaakrage in de sloppenwijk van Uganda veroorzaakt.

Het verhaal van de nu 20-jarige Phiona Mutesi is een levensecht sprookje. Het meisje groeide op in Katwe, een van de grootste sloppenwijken van Uganda. Haar leven leek kansloos. Al jong verloor ze haar vader aan aids. Naar school kon ze niet niet vanwege geldtekort, dus vanaf haar vijfde moest ze maiskolven verkopen op straat. Op een dag volgt ze haar oudere broer Brian, die steeds verdwijnt naar een mysterieuze plek. Ze treft hem aan in een lokaaltje, schakend en etend. Schaakcoach Robert Katende roept haar naar binnen. Phiona krijgt een bord pap en schaakt een potje mee. Ze blijkt talent te hebben en is vanaf dat moment niet meer bij de schaaklessen weg te slaan.

Coach Robert Katende in actie

Coach Robert Katende in actie

Dit is het begin van een mooie toekomst van Phiona Mutesi én vele andere kinderen uit de sloppenwijk. Phiona wint wedstrijden, kan weer naar school en er wordt zelfs een boek over haar geschreven. Coach Katende krijgt zo’n 1200 kinderen in heel Uganda aan het schaken. Aan de hand van de regels van het spel, leert hij ze belangrijke levenslessen over plannen, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Tientallen kinderen gaan weer naar school en komen veel beter terecht in het leven dan zij ooit konden dromen. In september 2016 kwam de Disney-film The Queen of Katwe uit, een verfilming van het boek uit 2012 over Phiona en coach Katende.

 

Screenshot The Queen of Katwe

Screenshot The Queen of Katwe

Wij interviewden Phiona, haar coach, haar broer en een aantal schakende kinderen, net voor de première van de film. We bezocht Katwe en de gehandicaptenschool waar Katende ook lesgeeft. Renée maakte er een radioreportage van voor het KRO-NCRV-programma De Ochtend. Emiel schreef er een artikel over voor het Algemeen Dagblad, dat werd overgenomen door alle acht aangesloten regionale kranten. In november verscheen er ook nog een groot artikel van Emiel in het zaterdagmagazine van de Belgische krant De Standaard.

Klik op de afbeeldingen hieronder voor de radioreportage en artikelen.

Artikel in het AD

Artikel in het AD

Reportage De Ochtend

Reportage De Ochtend

Schaakwonder in de sloppen

Artikel De Standaard

Het verhaal van de koningin van Katwe was op 8 september het voorpagina-artikel op de website van Radio 1.

Website Radio 1

Artikel Radio 1