Voor het weblog Tech Magazine van bol.com schrijven we artikelen over consumentenelektronica in de breedste zin van het woord. Van IPS-schermen tot beveiligingscamera’s. Of, zoals hieronder, over hoe je thuis sneller wifi krijgt:

Thuis sneller wifi? Lees dan snel deze tips!

Websites die niet goed werken, filmpjes die blijven haperen, downloads die eeuwig duren. Te langzaam internet in huis kan best frustrerend zijn. Gelukkig zijn er gemakkelijke en goedkope manieren om thuis sneller wifi te krijgen. Met deze 8 tips geef je een boost aan je internetverbinding.

Koop een router die up-to-date is

Zoals eigenlijk bij alle techniek, wordt ook wifi steeds beter en sneller. De laatste twee versies zijn Wireless N (802.11n) en AC (802.11ac). Wist je dat AC maar liefst drie keer zo snel is als N? Moderne AC-modems kunnen zelfs snelheden van maar liefst 1,3 Gbps aan. Op je router kun je zien welke versie jij hebt. Is dit N of ouder, dan is een nieuwe router kopen waarschijnlijk de effectiefste manier om je internetsnelheid op te krikken.

Stap over op het 5 GHz netwerk

Heb je een nieuwe router, dan kan deze waarschijnlijk op de 5 GHz-band. Die is drie keer sneller dan de 2,4 GHz-frequentie. Bovendien zijn er vaak minder apparaten op actief, dus wordt jouw internetsnelheid hoger. Als je router 5 GHz heeft, schakel dit dan in. Een winstwaarschuwing: 5 GHz heeft wat minder bereik, dus op apparaten die ver weg zijn van de router kan internet juist langzamer worden.

Kies een rustig kanaal

Wifi werkt als een soort walkietalkie: het kan gebruikmaken van verschillende kanalen. Als er te veel wifi-netwerken op hetzelfde kanaal zitten, haalt dit de snelheid onderuit. Met programma’s zoals Netstumbler en inSSIDer kun je zien welke kanalen er in jouw buurt worden gebruikt en hoeveel apparaten ermee verbonden zijn. Switch vervolgens naar een kanaal met zo min mogelijk apparaten. Let erop dat ook de buurkanalen rustig zijn.

Plaats je router op een slimme plek

Het is belangrijk dat er zo min mogelijk obstakels tussen je router en het ontvangende apparaat staan. Zorg dus dat je router niet weggestopt zit onder een bureau of achter een muur. Bovendien is het belangrijk om je router centraal te plaatsen in je huis. Slecht bereik? Zet de router dan neer op verschillende plekken en kijk waar je de meeste wifi-streepjes hebt op je pc, tablet of smartphone.

Zorg dat je wifi niet ‘botst’ met andere apparaten

Het wifi-signaal kan worden verstoord door andere elektrische apparaten die werken met straling, zoals DECT-telefoons en magnetrons. Heb je een 5 GHz-router? Dan kun je die het beste op deze band zetten, aangezien daar (bijna) geen andere apparaten op zitten. Een praktische oplossing is ook om andere apparaten met straling zo ver mogelijk van je router te plaatsen.

Versterk het signaal met een wifi versterker

Op sommige plekken in je huis zit je ver van de router vandaan, of blokkeren veel muren en andere objecten het signaal. Een wifi-versterker verbetert dan het signaal door het te herhalen. Maar let op! Doorgaans kan binnen een wifi-netwerk maar één apparaat tegelijk verzenden, de andere staan dan even op pauze. Gebruik zo’n versterker dus alleen op plekken waar andere oplossingen niet werken. Handig: er bestaan ook wifi-repeaters en LED-lampen in één.

Zend een sterker signaal uit

Een praktische oplossing voor een zwak wifi-signaal is om een sterkere sterkere antenne aan te schaffen. Voor (minder dan) een paar tientjes vervang je de huidige antenne voor een krachtiger exemplaar.

Maak een WokFi en verbeter je ontvangst

Je hoeft geen NASA-medewerker te zijn om thuis een satellietschotel in elkaar te knutselen. Sterker nog, het is doodeenvoudig en met zo’n ‘WokFi’ kun je de ontvangst flink verbeteren. Met bijvoorbeeld een wok, opengesneden bierblikje of rol aluminiumfolie maak je een ‘antenne+’, die het wifi-signaal veel beter oppikt.