‘Kleine boeren in Afrika worden vaak uitgeknepen door de tussenpersonen die hun gewassen opkopen. Startups proberen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten te geven door tussenpersonen aan de riem te leggen of zelfs uit te bannen. Met dank aan de moderne techniek.’

Dit is de introductie van ons artikel voor het Algemeen Dagblad over startups en apps die zorgen dat arme boeren een eerlijke prijs voor hun gewassen krijgen. We spraken met Paul Nyende van TruTrade, een Oost-Afrikaans bedrijf dat de hogere prijzen regelt dankzij een systeem van prijstransparantie en bonussen. We vroegen hem hoe die kleine boertjes dan zo gepiepeld worden door de tussenmannen:

“Hoe de tussenpersonen de boeren naaien? Ga maar even recht zitten, daar kan ik wel een hele dag over vertellen. Ze sjoemelen bijvoorbeeld met weegschalen, vertellen boeren niet welke prijs ze zelf krijgen voor de producten en liegen over de kwaliteit, zodat boeren een lagere prijs moeten accepteren”.

Boer Polycarp Oketayot uit Noord-Oeganda bevestigt het probleem. Met hulp van TruTrade krijgt hij nu eerlijke prijzen en soms zelfs een bonus op zijn gewassen. Oketayot: “En vorig jaar heb ik voor mijn sesam 25.000 shilling (6,60 euro, red.) bonus gekregen. Die heb ik gebruikt om het schoolgeld van mijn dochter te betalen.”

Lees het hele artikel via Blendle of probeer dit te ontcijferen:

Artikel Afrikaanse boeren

Artikel Afrikaanse boeren